A Robotok Atyja: az ideális gép nem nézhet ki úgy, mint egy ember.

 
    márka
 

A legtöbb ember számára az iRobot vállalat, mint robot porszívók gyártója ismert. Kevésbe ismert, hogy ezen logóval ellátott robotok teljesítenek szolgálatot háborús konfliktusok és természeti katasztrófák helyszínein, és a vállalat alapítójának a neve rá van gravírozva a marsi űrjárműre. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy elbeszélgethettünk Colin Angle-vel.

A robotok segítenek a katonáknak és mentésekben résztvevőknek. Felderítették és segítettetek szennyezés- mentesíteni a fukushimai atomerőmű helyszínét, megtisztították a természeti katasztrófával sújtott Mexikó-öblöt, robbanószerkezetek után kutattak és a bostoni maratonon történt robbanás elkövetőinek kézre kerítésében segédkeztek. Támogatják a felderítő egységek és tűzszerészek munkáját Afganisztánban és várják a rájuk bízott feladatokat a Világbajnokság ideje alatt Brazíliában.

Az iRobot a nyilvánosság számára, mint robot porszívók és felmosó robotok feltalálója és gyártója ismert. Továbbá az iRobot kínál medence és ereszcsatorna tisztító robotokat.
Lehetőségünk nyílt beszélgetni az iRobot alapítójával és jelenlegi igazgatójával Colin Angle-vel egy müncheni hotelben, Nem csupán egy üzletember ült előttünk, hanem egy lelkes feltaláló, aki által létrehozott vállalat valóra váltja gyermekek álmait (nem csak az övéket) és egyszerűbbé és tartalmasabbá teszi az emberek életét.


Ez évben az új Roomba robotporszívó bemutatása kapcsán megemlítette, hogy már gyerekként is robotokat akart építeni. Milyen funkciót volt képes ellátni az első robotja?

Tudja, szerettem problémákat megoldani. Édesanyám, például, azt mondta mosogassam el a szobámban lévő edényeket. Így a nap hátralévő részét egy gép megépítésével töltöttem, amely megcsinálja ezt helyettem. Tulajdonképpen ez egy daruszerű szerkezet és játék teherautók rendszere volt, amely az edényeket a házon keresztül a konyhába szállította. Mindenfelé vezetékek és kábelek húzódtak és a legnagyobb elért eredmény az volt, hogy a házban a felnőtteket sikerült teljesen megrémiszteni.

Az ilyen gépeket szerettem. Gépek, amelyek problémákat oldanak meg. Sose éreztem úgy, hogy humanoid robotokat kellene építenem, létező problémákat akartam megoldani.


Mikor vetette el végleg az emberszerű robotok készítésnek tervét. Végül is, a különböző sci-fi filmekben és könyvekben a robotok nagyon gyakran emberszerűek.

Tudja, a robotok készítése meglehetősen nehéz feladat. Évekbe kerül és minden kihívást jelent, olyan robotot készíteni, amely képes elvégezni a feladatát, de ugyanakkor megfizethető ára van. Rendszerint, ha egy ember kinézetű robotot készítünk, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a szükségesnél jóval nagyobb, bonyolultabb, kevésbé megbízható és nem utolsósorban sokkal költségesebb lesz.

Ha nem szórakoztatási céllal készítünk robotot, el kell vetni azt a megközelítést, hogy emberszerűnek kellene kinéznie. Másrészt, fel kell tenni a kérdést: Mire kell a robotnak képesnek lennie? A válasz határozza meg azt, hogy kell kinéznie. Tapasztalataim alapján az ideális megoldás legritkább esetben néz ki úgy, mint egy ember.

Vegyük például, a Roomba robotporszívót. Kis méretű, így be tud férni egy kanapé alá és képes kitisztítani még a szűk helyeket és sarkokat is. Ha olyan lenne, mint egy ember, nem tudna odaférni egyes helyekhez vagy csak nagyon bonyolultan. A jelenlegi formájában sokkal kisebb súlyú, biztonságosabb és elegendő egy viszonylag kisméretű akkumulátor a működtetéséhez. Ezáltal megfizethető árral rendelkezik.


Mi alapján döntött úgy, hogy kiemelt figyelmet szentel a robotporszívóknak?

Amikor 1990-ben megalapítottuk az iRobot vállalatot, minden ember azt kérdezte, akivel találkoztunk, hogy mikor lesznek már képesek robotok végezni a takarítást? Ennek köze lehetett a The Jetsons című rajzfilmsorozatnak, amelyben egy Rosie nevű robot végezte a takarítást. Ez egy nagyon alapvető elvárása volt az embereknek.

Az iRobot vállalat korai időszakában, nem nagyon tudtuk, hogy is tudnánk robotokat készíteni olyan áron készíteni, amelyen az emberek képesek azokat megvásárolni. Elkezdtünk együttdolgozni Johnson Wax vállalattal, amely tisztítással foglalkozott, ezáltal nagyon sokat tanultunk, arról hogyan lehet jól és eredményesen takarítani. Ugyanakkor együttműködésbe kezdtünk a Hasbro játékgyártóval, aminek révén mechanikus mozgó alkatrészeket tudtunk előállítani alacsony költséggel. A hadsereg számára nem okozott gondot a gyártás, de egy átlagember nem lett volna képes megvásárolni a termékeket.

A hadsereggel is szerződésünk volt. Az az algoritmus, amely vezérli Roomba porszívót, valójában katonai project révén lett kidolgozva nyílt terepen történő aknakereséshez. 1998-ra minden készen állt, hogy azt tudjuk mondani: Képesek vagyunk megcsinálni! Ekkor elindítottuk a Roomba fejlesztését és 2002-ben bemutattuk a terméket.


Milyen funkciókkal rendelkezett az első kereskedelmi forgalomba szánt robotjuk?

Az első iRobot logóval ellátott termék, amelyet meg lehetett vásárolni valójában egy játék volt. Egy játék baba, amely arca képes volt különböző arckifejezéseket mutatni, annak függvényében, hogyan játszott vele egy gyermek. Lehetett rajta látni, ha éhes volt, ha felébresztették mérges arckifejezést mutatott, nevetett ha játszani akart, vagy éppen összehúzta a szemöldökét, ha morcos volt.
 
Valóban nagyon érdekes termék volt és abban az időben egyedálló a piacon. Ennek ellenére egyáltalán nem volt sikeres.

Ezzel a mondatával kiváló alapot nyújtott a következő kérdésünkhöz. Gyakran megtörténik, hogy a gyártók, akik valamilyen forradalmi termékkel szeretnének előrukkolni, nem jól mérik fel a piacot és olyan terméket gyártanak, amelyet senki nem akar megvásárolni?

iRobot 24 éve van a piacon és ez idő alatt 18 különböző területen próbáltuk ki magunkat. Abban való törekvésünkben, hogy olyan robotot alkossunk, amelyek áruknál lényegesen nagyobb értékkel rendelkeznek, sokszor kudarcot vallottunk.

Például készítettük játékrobotokat. A felhasználó, ahelyett hogy a képernyőt nézte volna, a játék során a robotot a saját nappalijában követhette figyelemmel. De túl drágák voltak és hamar meghibásodtak. Mérsékelt sikerrel készítettünk olajkutakat felderítő, szellőztető csöveket tisztító vagy éppenséggel csemperakó robotot. Az utóbbi 14 évben leginkább robot avatárok fejlesztésével foglalkoztam. 14 éven keresztül. Most tartunk ott, hogy piacra dobjuk a terméket. Ez idő alatt, öt vagy hat kudarcba fulladt  kísérlet volt, mielőtt sikerült olyat terveznünk, amely elég meggyőző volt – olyan, amely valóban jól tudta megjeleníteni az adott személyt.

Ezeket a kudarcokat én mókás perceknek szeretem nevezni. Ezek a robotok néhány percre lekötik a figyelmet, de utána már nem akarják használni őket.

Időnként elsőre őrült ötleteket is ki kell próbálni. Még senki sem próbált olyan dolgokat készíteni mint mi. Miért kellene már az első alkalommal sikerrel járni?


Másik oldalról megközelítve a dolgot. Dolgozik jelenleg olyan terméken, amelyről teljesen meg van győződve, hogy sikeres lesz?

Igen. Még az elején járunk egy olyan jövőbeli technológiának, amelyet az előbb említettem. Ez egy robot, amely képes képviselni a tulajdonosát annak jelenléte nélkül.

Tavaly bemutattuk az első modellt, amely egy orvost képvisel, aki a robot segítségével a távolból vizsgálhatja meg a paciensét. Egyes vidékeken ez az egyetlen megoldás, hogy a legképzettebb és az adott problémához leginkább értő szakember segítségét igénybe tudják venni.

Ősszel bemutatjuk üzletembereknek és cégvezetőknek szánt típusunkat. Egy robot számtalan felhasználót képviselhet.


Számos sci-fi író és rendező képzeletében a robotok a jövőben magas intelligenciával rendelkeznek, gyakran az emberénél is magasabbal. Előfordulhat, hogy ez egyszer valósággá válik?

Nagyon bonyolult lenne előállítani egy olyan elektronikus rendszert, amely emberi szintű intelligenciával rendelkezik. Ez azért van, mert az embernek van az egyik legkifinomultabb tanulási mechanizmusa.

Még így is évekbe telt az ember számára rájönni arra, hogy hogyan kelhet át a világ másik végére vagy akár egyes nyelvek elsajátítása is nehézségekbe ütközhet. Nagyon lassú folyamat és nem is biztos, hogy megoldható, hogy a robotok olyan intelligensek legyenek, mint az ember. Az elkövetkező néhány évtizedben biztosan nem. Sok olyan rendszerrel találkozhatunk, amelyek képesek kommunikálni és sok mindent tudnak, mint például Siri asszisztens vagy a Wolfram Alpha tudástár. Ezek az alkalmazások folyamatosan egyre jobbak és jobbak lesznek, de még mindig nem nevezhetőek magas szintű mesterséges intelligenciának.

Az emberek és gépek között történő kommunikáció fejlődése felgyorsult. Itt van például a hang-ellenőrző: A robottechnológia specialistái időt, munkát, erőfeszítést és anyagi forrásokat nem kímélve dolgoztak ezen a fejlesztésen, végül azonban megelőzték a mobil technológiákat gyártó cégeket. Így eljutunk az alkotótól egészen a felhasználóig. A játékiparban is számos olyan, nagy költségvetésű termék született, amelyeket a robottechnológiában is használnak. Ide sorolható például a Kinect mozgásérzékelő rendszer. Ezek a technológiák immár integrálhatóak robotokba.

Például, létre lehet hozni olyan mozgásokat felismerő katonai robotokat, amelyek felismerik a katonák taktikai gesztusait.


Katonai robotjaik részt vettek a sérült Fukushima-i erőmű belső állapotának felderítésében. Kellett valamilyen módosításokat végrehajtani rajtuk, például felszerelni sugárzás elleni védelemmel?

Egyáltalán nem. Ezeket a robotokat úgy vannak tervezve, hogy a legviszontagságosabb körülmények között is megállják a helyüket, legyen szó szélsőséges hőmérsékletről, sugárzásról vagy erős vegyi anyagokról.

Nem változtattunk semmit, mivel nem volt rá idő. Tulajdonképpen a katasztrófa bekövetkezte után a robotokat azonnal kiküldtük Japánba. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy a reaktor milyen állapotban van, esetleg teljesen leolvadt-e. Az ilyen helyeket nem lehet más módon megvizsgálni, csak robotokkal, ezért értettünk mindnyájan egyet azzal, hogy ez a helyes lépés. A robot fél millió dolláros felszerelésit, valamint a technikusainkat is azonnal kiküldtük, akik a helyszínen készítették fel a robot ottani kezelőjét.

Az elején az volt az elvárásunk, hogy a robot legalább három napig működőképes maradjon a belső zónában és a segítségünkre tudjon lenni. A vége felé a robot még mindig dolgozott, minden egyes napon elemezte az épület szerkezeti elemeinek állapotát és mozgatni tudta a sugárzó anyagokat.


Az iRobot szintén részt vett űrtechnológiai fejlesztésekben. Pontosan melyik iRobot modell volt az, amelyik járt az űrben?

A Mars felfedezésére szolgáló járművek több elemének kidolgozásához alapul szolgáltak azok a technológiák, amelyeket az iRobot fejlesztett ki és amelyek közül volt, amelyben magam is részt vettem tanulmányaim kapcsán a MIT-en, mielőtt megalapítottam a céget. Nyaranta például a JPL Robotics társaságnak dolgoztam, ahol sikerült elkészítenem az első apró robotomat, amely a földre helyezve a helyiség egyik oldaláról a másikra haladva, tárgyakat gyűjtött össze. Tooth-nak neveztem el. Továbbfejlesztett változata Rocky volt, amelynek technológiája Tooth-on alapult. Alapjába véve a Rocky 6, generációs robotok azok, amelyek a Marsra lettek küldve.

Egyik iRobot projekt keretein belül megalkottunk egy szén szálas mikro-robotot, amely egy miniatűr űrhajóban lett elhelyezve. Az Edwards légi bázisról történt kilövés után ez mikro-robot bizonyította, hogy képes felszállni, landolni és sikeresen irányítani egy miniatűr űrhajót. A NASA átvette a projektet és különböző tesztekhez és mérésekhez használták a Pathfinder űrmissziók során.

Az űrkutatási programokban közvetlenül nem vettünk részt, de az előkészületekben igen. Büszkeséggel tölt el, hogy nevem szerepel a Spirit űrjárművön.


Az emberek körében a robottechnológia egy vitát kiváltó téma lehet. A robotok elveszik az emberek munkáját, drónok képesek követni célpontjaikat és kiiktatni azokat és automatizált gépek válthatják ki emberi közreműködést. Gondolja, hogy ezek félelmek indokoltak?

Minden technológiát lehet jóra és kevésbé jóra használni. Az iRobot fő célja az emberek kiszolgálása. A robotoknak segíteniük kell az embereknek. A robot porszívók megkönnyítik a mindennapokat és nem vesznek el munkahelyeket, hanem időt spórolnak nekünk és tisztán tartják a lakásunkat.

A félelem, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját viszonylag gyakori, azonban éppen hogy a robottechnológia kínál számos új munkalehetőséget és ezek sokkal érdekesebbek, mint például karbantartói feladatok és sokkal biztonságosabbak a tűzszerészekénél. Szükség lesz technikusok, programozók és tervezők munkájára is.

Egyértelmű, hogy a robot ipar növekszik, és idővel egyre több dolog változik meg a mindennapjainkban. Ez azonban nem feltétlenül jelent rosszat.

Szerző:  Vaclav Nývlt
Forrás:  Technet
URL: http://technet.idnes.cz/colin-angel-irobot-rozhovor-d1l-/tec_technika.aspx?c=A140617_095200_tec_technika_nyv
 

 
 
 


Roomba Combo R111840

Roomba Combo R111840Eredeti ár: 129 999 Ft

Exkluzív termék

Okos robotporszívó és felmosó robot egyben, tökéletes kisebb lakások takarítására.

összes termék

Cseretáska tiszta alap

Cseretáska tiszta alap

összes termék
 
 
A termék a kosárba került
Kosárba